Generalizált szorongásos zavar

Lassan, fokozatosan kifejlődő, tartós feszültség, hétköznapi, megélhetéssel kapcsolatos szorongás, mely az életet megnehezíti. A betegséget az állandóan fokozott készenléti állapot jellemzi, növekszik az éberség, megváltozik a fiziológiás alvás szerkezete is. Leginkább ez felel meg a hagyományos "szorongásos neurózis" fogalmának.


Előfordulás
Évente, világszerte a lakosság 2,5-10%-ánál észlelik, nőknél 2x gyakrabban fordul elő, általában a korai felnőttkorban kezdődik, az idősebb korosztályban is magasabb gyakoriságot mutat. A betegek sokszor önként mennek el főleg családorvosukhoz, testi panaszaikkal. Ezek közül a leggyakoribbak: hányinger, más gyomor-bélrendszeri panasz, izzadás, szívdobogás, mellkasi szorítás, esetleg enyhe légszomj, fejfájás, hátfájás, fáradékonyság.

Kiváltó okok
Családi halmozódás előfordul, gyakori az apa alkoholizmusa. Különböző ingerületátvivő anyagok zavara áll a háttérben, pl. szerotonin, GABA, kolecisztokinin.

Tünetek
Pszichésen jellemzője a tartós, lényegében indokolatlan vagy túlzott aggodalom és szorongás, mely csak nehezen kontrollálható és független a konfliktushelyzetektől. Gyakori a túlzott aggódás az életkörülmények, egészségi, pénzügyek, munkahelyi teljesítmény és házassági problémák miatt. Lefolyása krónikus, fluktuáló, néha élethossziglan tart.

A szorongás tünetei lassan, fokozatosan erősödnek és mivel látványos, rohamszerű rosszulléttel - mint pld. pánik - nem járnak, viszont gyakran testi tünetekben manifesztálódnak, a diagnózis sokszor nehéz, különösen, ha a családorvosban nem merül fel ez a lehetőség.

3 fő tünete

*    Aggodalom
*    Izomfeszülés - fokozott mozgáskésztetés, nyugtalanság és fejfájás
*    Vegetatív hiperaktivitás - hányinger, izzadás, gyors szívverés, szédülés
      A tüneteknek 6 hónapon keresztül kell fennállniuk a korrekt diagnózishoz.

Egyéb tünetei:
fáradékonyság, koncentrálási zavarok, ingerlékenység, alvászavar, állandó éberség, étvágy csökkenés.
A szorongás jelentős teljesítmény-, ill. szociális funkciókárosodással jár együtt.

Hasonlóság más zavarokkal, betegségekkel
- alkohol megvonás vagy nyugtatók megvonása után jelentkező tünetek
- testi betegségek – pajzsmirigy túlműködés, túlzott kávé és más izgatószerek fogyasztása
- külső körülményekhez való alkalmazkodási zavar

Társ betegségek: pánikzavarral a betegek több mint 25%-ban jelentkezik és gyakran fóbiával, depresszióval és drog függőséggel társul.

Kezelés
Gyógyszerek:
- nagypotenciálú benzodiazepin szorongásoldók
- buspiron
- antidepresszánsok

Pszichoterápia:
- szupportív pszichoterápia, vagy kognitív terápia, szerepjátszás, autogén tréning, relaxációs gyakorlatok, életviteli tanácsok