FEL

Hívjon: +36 (20) 539 15 48

Szorongásos zavarok


Mi is az a szorongás?

A szorongáshoz hasonló érzés egészségesekben a félelem, ami egy veszélyhelyzetre adott adaptív (alkalmazkodást elősegítő) válasz, pld vizsgadrukk, lámpaláz, betörő stb. Ez a szorongás a normális védekező mechanizmusok része, ami felkészíti szervezetünket a fokozott igénybevételre és segíti a tartalékok bevetését. A kóros szorongás egy kielégítetlen, várakozó lelkiállapot annak bizonyossága nélkül, hogy valami (valami veszélyeztető) egyáltalán bekövetkezik.

Bővebben: Általában a szorongásról


Kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív zavar)

Pszichés tünetek:
Tiszta tudati állapotban "kényszergondolatok", "kényszercselekvések" jelennek meg, melyek kínzóak, idegenek és irracionálisak, de a beteg nem képes ezeket elnyomni.
A kényszer elfojtása erős szorongást vált ki, ugyanakkor a kényszercselekedet végzése csökkenti azt.
Kényszerek: pld. tisztálkodás, kézmosás, fertőtlenítés, gyakori ellenőrzés, elrendezés, szimmetria, rítusok, kényszeres vásárlás. Lefolyása általában krónikus és fluktuáló.

Bővebben: Kényszerbetegség


Fóbiák

A fóbiák olyan speciális izgatott állapotok, melyek nem veszélyes és jól meghatározható helyzetekben jelentkeznek.

Előfordulás

Nőknél gyakoribb. Összességében gyakoriságuk 2-3 %. Az egyes típusok gyakorisága más és más.

Bővebben: Fóbiák


Kevert szorongásos és depressziós zavar

A depresszió gyakran társul enyhébb-súlyosabb szorongásos tünetekkel, illetve a krónikus szorongásos betegségekben is megjelennek a depresszió egyes tünetei. Ha azonban bármelyik elsődleges, és kimeríti a diagnosztikus meghatározást, akkor az alapbetegséget kezeljük elsődlegesen. Ha a tünetek együtt jelentkeznek, de nem merítik ki egyik diagnosztikus kategóriát sem, akkor állapítható meg a kevert szindróma. A tünetek legalább 1 hónapig fennállnak.

Bővebben: Kevert szorongásos és depressziós zavar


Generalizált szorongásos zavar

Lassan, fokozatosan kifejlődő, tartós feszültség, hétköznapi, megélhetéssel kapcsolatos szorongás, mely az életet megnehezíti. A betegséget az állandóan fokozott készenléti állapot jellemzi, növekszik az éberség, megváltozik a fiziológiás alvás szerkezete is. Leginkább ez felel meg a hagyományos "szorongásos neurózis" fogalmának.

Bővebben: Generalizált szorongásos zavar