A bipoláris zavarról


Milyen gyakori?

A bipoláris zavar előfordulási gyakoriságát az élettartam során korábbi megfigyelések 1-2%-ra tették. A betegség napjainkban javuló felismerése folytán lehetőség nyílik az enyhébb formák diagnosztizálására is, így ma már inkább 1-5%-os élettartam gyakoriságról beszélnek.

Milyen tünetek jellemzik?

A régen csak mániás-depresszióként emlegetett hangulati zavar egyike a bipoláris zavar megjelenési formáinak. Ahogy a nevében is benne van, lényege a hangulat két pólusú zavara. Az ilyen betegeknél életük során – akár többször váltakozva – jelennek meg depressziós és mániás fázisok.

A depressziós fázis részletes leírását honlapom „unipoláris depresszió” fülén megtalálhatják, így erre részletesen itt nem térek ki. A mániás állapotot a beteg csökkent alvásigénye mellett indokolatlanul emelkedett hangulati állapot, eufória érzés, fokozott tettvágy-, aktivitás- és kreativitás, a szociális gátlások oldódása miatti jobb kapcsolatteremtési képesség, fokozott szexuális aktivitás és felelőtlenség jellemezhetik más tünetek mellett. Az állapot súlyosbodásával a betegeknél általában fokozódik az alvászavar, a felelőtlenség, gátlástalanság és agresszivitás. Ezek miatt a mániás állapot súlyosbodását betegek környezete egyre kevésbé tolerálja, mígnem bekövetkezik a beteg pszichiátriai sürgősségi beszállítása. A betegség különböző megjelenési formáiban a depresszív-, illetve mániás hangulati eltérés mértéke különböző, sőt a betegségnek olyan formája is van, amelyben a depressziós és mániás tünetek egyszerre, keverten vannak jelen.

Mi okozza a betegséget?

A betegség oka pontosan ma még nem ismert részleteiben. Akárcsak az unipoláris depressziónál, itt is több tényező együtthatását feltételezik kialakításában. Genetikai tényezők mellett pszichoszociális hatások is szerepet játszanak kialakulásában. A genetikai tényezők szerepe láthatóan nagyobb, mint az unipoláris depresszió esetében. A beteg hozzátartozói között 8-18-szor nagyobb arányban fordul elő a bipoláris zavar, illetve az unipoláris depresszió is 2-10-szer gyakoribb.

Miért fontos a betegséget felismerni és megfelelően kezelni?

A betegség kezeletlenül vagy nem megfelelő kezelés mellett a betegek legnagyobb részénél évek alatt lelki leépüléshez, kapcsolataik elvesztéséhez vezet.
De talán még ennél is fontosabb a betegségnek még az unipoláris depressziónál is magasabb öngyilkossági kockázata. Megfelelő kezelés nélkül a bipoláris betegek igen nagy aránya hal meg öngyilkosság következtében.

Hogyan kezelhető?

Kezelésében elsősorban a gyógyszeres terápia és pszichoterápia jönnek szóba. Súlyos, gyógyszerekkel sem stabilizálható fázisaiban, formáiban jön csak szóba az elektrokonvulzív kezelés (ECT). A gyógyszeres kezelés alapjait ahangulatstabilizáló gyógyszerek adják, melyeket a betegnek gyakorlatilag folyamatosa szednie kell. ezt az aktuális fázis jellegétől függően lehet kiegészíteni depresszióban antidepresszánsokkal, mániás tünetek megjelenése esetén antipszichotikumokkal (melyeket például a szkizofrénia kezelésében is alkalmaznak).