FEL

Hívjon: +36 (20) 539 15 48

Hangulatzavarok


A bipoláris zavarról


Milyen gyakori?

A bipoláris zavar előfordulási gyakoriságát az élettartam során korábbi megfigyelések 1-2%-ra tették. A betegség napjainkban javuló felismerése folytán lehetőség nyílik az enyhébb formák diagnosztizálására is, így ma már inkább 1-5%-os élettartam gyakoriságról beszélnek.

Milyen tünetek jellemzik?

A régen csak mániás-depresszióként emlegetett hangulati zavar egyike a bipoláris zavar megjelenési formáinak. Ahogy a nevében is benne van, lényege a hangulat két pólusú zavara. Az ilyen betegeknél életük során – akár többször váltakozva – jelennek meg depressziós és mániás fázisok.

Bővebben: Bipoláris zavar


A depresszióról röviden


Mi is a depresszió?

A depresszió egy gyakori lelki zavar, nagy nemzetközi vizsgálatok szerint férfiak 5-12%-ánál, nők 15-25%-ánál fordul elő az életük során legalább egy alkalommal. Tehát a nők között kb. kétszer olyan gyakran fordul elő, mint férfiak között.

A depresszió felfogható betegségként. Leggyakrabban két lelki zavar, az uipoláris- és a bipoláris zavar formájában jelenik meg, de társulhat más lelki zavarokhoz, illetve testi betegségekhez is. Egyes esetekben látszólag minden külső hatás nélkül jelentkezik,

Bővebben: Depresszió