Szenvedélybetegség


A szenvedélybetegség, olyan függőségi állapot, amelyben a személy ellenállhatatlan vágyat érez a szer megszerzésére vagy egy viselkedésforma / cselekvéssor kivitelezésére.
A függőség, olyan betegség, amely az egyénre és az egész családra hatással van. A függőség fokozatosan alakul ki. Biológiai, pszichés és szociális összetevői vannak.

 

Néhány fontos alapfogalom:

Abúzus: élvezeti szer mértéktelen fogyasztása, magyarul visszaélésnek is nevezzük.
Tolerancia: hozzászokás: az adott szer kellemes hatásához és mellékhatásaihoz egyre jobban hozzászokik a szervezet; ugyanolyan mértékű hatás kiváltásához egyre nagyobb adag alkalmazása szükséges.
Dependencia: a hozzászokás során kialakuló olyan állapot, amelyben az egyén az általa választott élvezeti szert képtelen nélkülözni. A szer megvonásának kellemetlen lelki- és testi hatásai, ún. izgalmi tünetei vannak.
Pszichés (lelki) függőség: az egyén arra törekszik, hogy a szert megszerezhesse, képtelen a szer nélkül jól érezni magát.
Biológiai-testi függőség: a szer hiányában kellemetlen elvonási tünetek, a vegetatív idegrendszer izgalmának jelei jelentkeznek; pl.: kézremegés, izzadás, szédülés, nyugtalanság, feszültség, alvászavar
Absztinencia: önmegtartóztatás a függőség tárgyától

A szenvedélybetegségek felosztása

Kémiai (pszichoaktív) szerek                
- kábítószerek,
- alkohol
- nikotin stb.
- teljesítmény kényszer

Viselkedéses függőségek
- játékszenvedélyek,
- édesség fogyasztás,
- vásárlás

A függőségnek bio-pszicho-szociális okai vannak, egyetlen okra nem lehet visszavezetni. Igaz az is, hogy a genetikai okokat a környezeti nevelés, a szocializáció, a kultúra erősen befolyásolja. Ezeken túl meg kell említeni még azt is, hogy a függőségek nagyon gyakran másodlagosan, valamilyen lelki betegség (pl. depresszió, szorongás) talaján alakulnak ki, sokszor például öngyógyítási kísérlet következményeként.

Kockázati faktorok:
- újdonság-kereső személyiség
- gyermekkori hiperaktivitás
- stressz
- az egyén izolálódása
- szülők pszichoaktív-szer használata
- családi erőszak
- kortárs csoportok hatása
- a felnőtt társadalom értékrendje