Alkoholfüggőség 


Az alkoholizmus társadalmi jelentősége nagy, nehéz megítélni tényleges mértékét. Magyarország előkelő helyen áll az elfogyasztott alkohol mennyiségét tekintve. Az egy főre jutó tiszta szesz mennyisége 10,4 liter évente. 600 000 testi tüneteket mutató alkoholbeteg van hazánkban. A társadalmi életben az alkoholfogyasztás megszokott, a közvélemény elfogadja. Az alkoholhoz való hozzászokást segíti, hogy oldja a feszültséget, a szorongást.

 

Az alkoholbetegség kialakulásában szerepet játszanak:

-    szocializációs zavarok, amelyek károsan befolyásolják a személyiségfejlődést
-    tartós feszültség
-    viselkedési minták: családi és társadalmi szokások

Alkoholizmus fogalma (Jellinek szerint):

Az alkoholfogyasztás mindazon módja, mely az egyén vagy közösség, vagy mindkettő károsodásához vezet. Beteggé akkor válik, ha az egyén elveszti uralmát fogyasztása felett és az alkohollal függő (dependens) viszonyba kerül

Az alkohol hatása:

Rövid távú hatás
Csökken a központi idegrendszer (agy) aktivitása, aluszékonyság
Szédülés, romlik a koordináció
Kettős látás
Eszméletvesztés
Magas véralkoholszint, függ az elfogyasztott alkohol mennyiségétől, az egyén testsúlyától, a gyomorban levő táplálék mennyiségétől

Hosszú távú hatás
Nő a májzsugorodás, a rák, a gyomorfekély, a szívbetegségek valószínűsége
Megnő az alkoholtűrő képesség
Étvágytalanság, vitaminhiányos állapot
Gyomorbántalmak, fertőzések, bőrbetegségek, impotencia
Kifejlődhet idegsorvadás a végtagokban, májelzsírosodás, szív-, érrendszeri betegség is. Testi-lelki alkoholfüggőség.

Az alkoholizmus jelenségformái (Jellinek szerint):

a)    Alfa-típusú alkoholizmus: konfliktusos ivás, megvonási tünetekkel nem jár, többnyire rendszertelen, de folyamatos alkoholfogyasztás jellemzi, melynek súlyos szociális és egészségügyi következményei lehetnek.(nem alkoholbetegség)
b)    Béta-típusú alkoholizmus: alkalmi ivók, testi és idegrendszeri károsodásokkal jár (alkoholfüggőség nem feltétlenül alakul ki)
c)    Gamma-típusú alkoholizmus: szenvedélyes ivók, időszakos egyre gyakoribb részegség, kontrollvesztéssel, fizikai függőséggel, kényszerű ivásvággyal, de képes az absztinenciára!
d)    Delta-típusú alkoholizmus: megszokásból ivók, fizikai függőség és folyamatos kontrollvesztés nélkül.
e)    Epszilon-típusú alkoholizmus: bizonyos alkalmakkor isznak, pszichés függőség áll fenn, kontrollvesztés van, de képes az absztinenciára.

Jellinek a gamma és a delta típust tartotta betegségnek, az alfa és a béta veszélyeztetett csoport.

Becsült arányok:
- alkoholbeteg        10%
- nagyivó               20%
- alkalmi ivó            50%
 -absztinens           20%

Az alkohol biológiai- fizikai hatásai: károsítja az idegrendszert, a szívet, a májat, a hasnyálmirigyet, gyomrot. Növeli a rák és májcirrózis kialakulását, hatással van az immunrendszerre.

Pszichés hatások: Az alkoholisták állandó magyarázattal állnak elő, indokolják ivási szokásaikat. A valóságot eltorzítják, gondolkodásuk beszűkül, álokokat keresnek, másokra hárítják a felelősséget. Megbízhatatlanokká válnak, gyakran nem emlékeznek cselekedeteikre.

Szociális hatások: Előbb-utóbb a perifériára kerülnek, az állandó felelősségre vonás elől igyekeznek a családi kötelékből kilépni. Marginális csoportokhoz vonzódnak, ahol az ivási szokások megengedettek. Munkahelyükön egy idő után nem tudnak megfelelni, munkanélkülivé válhatnak.

A család szerepe: Ahhoz, hogy legyőzzük az alkoholizmust a család támogató szerepére is szükség van. Az alkoholista a család minden tagjára negatív hatással van, s így nekik is el kell ismerni az alkoholista betegségét és szakember segítségét kell kérni.